ÉLETRAJZÉrdi Tamás

Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében elvesztette a látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanárai (Becht Erika, Eckhardt Gábor) egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával ’láthatóvá’ teszik számára a kottát.

15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart zongoraversennyel és Vásáry Tamás vezényletével aratja az első sikert, 17 évesen Moszkvában első helyezést ér el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, majd felvételt nyer a Bécsi Zeneakadémiára.

18 évesen egy ötzongorás produkcióval első helyezést érnek el Salt Lake Cityben a Gina Bachauer Zongoraversenyen. 19 évesen megjelenik két Mozart CD-je, ami tavaly a harmadik kiadást érte meg. 2000-ben a Mozart lemezek Kanadában is nagy sikert aratnak.

2002-ben szerez művészdiplomát Leon Fleisher tanítványaként a Torontói Royal Konzervatórium ösztöndíjasaként. Torontói tanulóévei alatt játszott a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bécsi Mozart Zenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Szverdlovszki Szimfonikusokkal, és 2011-ben ő zárta a romániai Liszt Évet az Enescu Szimfonikusokkal.

Fellépett a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben. Játszott Szibériában, Kuwaitban, Libanonban, Amerika, Kanada és Európa számos nagy városában, legutóbb Londonban a Barbican Centerben. Varsóban, a híres Chopin szobor alatt több alkalommal 4000 embernek zongorázott. Itthon szinte minden városban, minden szimfonikus zenekarral játszott.

Szólóestje 2005-ben a Művészetek Palotájának első komolyzenei DVD- je volt. Lemezei a Hungaroton gondozásában jelennek meg/ 2003: Schubert szólóest CD,- 2004: Chopin CD, – 2005: MÜPA szólóest DVD, – 2006: Liszt- Bartók CD,- 2007: Gyertyafényes Chopin koncert DVD Szatmárnémeti főterén. – 2009: Születésnapi koncert a Szépművészeti Múzeumban Kocsis Zoltánnal és Vásáry Tamással DVD.

2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, 2010-ben pedig a Príma Primisszima Díj győztese a komolyzene kategóriában, ami hazánkban az egyik legnagyobb elismerésnek számít.

2012-ben pedig megkapja a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

37 éves és eddig 27 országban koncertezett.

A BŰVÖLŐ

Diplomata magazin interjú a kezdetekről és a karrierjét meghatározó pillanatokról…

TOVÁBB

Érdi Tamás Élőben

Szólóestek, koncertek, fesztiválok, sorozatok. Találkozzon Ön is élőben Érdi Tamással.

KONCERTNAPTÁR